Vele duizenden Europese bedrijven zijn thans actief op de Indiase markt. De meeste van hen opereren daar echter niet met hun eigen dochteronderneming, maar met behulp van Indiase handelsagenten. Er zijn talrijke constellaties van de wijze waarop dit model wordt toegepast:

Het spectrum reikt hier van particulieren die als vertegenwoordiger een aantal marketingtaken op zich nemen tot commerciële handelaren, distributeurs of importeurs met uitgebreide taken en bevoegdheden.

Dit model heeft talrijke voordelen ten opzichte van het opzetten van een eigen bedrijf in India. Voor veel niche-spelers is het deel van de Indiase markt dat in het begin kan worden bereikt, gewoon te klein om het opzetten van een eigen lokale structuur te rechtvaardigen. Het is dan ook begrijpelijk dat een kleinere onderneming bij het betreden van de markt de voorkeur geeft aan een route die aanzienlijk minder risico en aansprakelijkheid inhoudt.

Als je niet oppast, heb je van de ene dag op de andere een vaste inrichting in India.

In de praktijk bevindt men zich soms zeer snel in een dergelijke constellatie. Zo leert bijvoorbeeld een Duitse of Oostenrijkse ondernemer een betrouwbaar persoon kennen op een handelsbeurs of een evenement in India. Deze persoon biedt zijn hulp aan en geeft tevens blijk van een serieuze belangstelling voor de ontwikkeling van de markt in India voor het Europese bedrijf. Deze persoon kan zowel een handelaar als een particulier zijn - in ieder geval zal hij of zij spoedig zeer nauw voor het bedrijf in India samenwerken - bijna als een "eigen werknemer". Dit kan in feite uitgroeien tot een zeer goede zakelijke mogelijkheid, want vaak genoeg werkt dit model zo goed dat de geplande "eerste-start-fase" uitgroeit tot meerdere jaren.

Slechts weinig bedrijven zijn zich echter bewust van de inherente risico's van dergelijke modellen. We hebben het hier NIET over het risico dat je de verkeerde partner hebt gekozen (zie artikel Pas op voor de "Super Indiaan") en ook niet van de algemene problemen bij de samenwerking met Indiase distributiepartners (zie artikel Handelsagenten: suboptimale vorm van distributie voor India!?)! In plaats daarvan willen wij ons concentreren op een zeer specifiek fiscaalrechtelijk risico: het risico van een vaste inrichting.

Veel distributiemodellen die in de praktijk voor India worden gebruikt, leiden tot de (onbedoelde!) oprichting van een belastbare vaste inrichting - zonder dat de Europese moedermaatschappij zich hiervan bewust is.

Voorbeelden van een onopzettelijk opgerichte vaste inrichting:

 • Exclusieve verkoopvertegenwoordiger: Indien een plaatselijke agent (onderneming of particulier) uitsluitend voor één principaal werkt, wordt hij beschouwd als een "afhankelijke agent" van de Europese onderneming in India, hetgeen rechtstreeks leidt tot een zogenaamde agent-permanente vestiging. Lees ons technisch artikel over dit onderwerp  Fiscale aspecten van het werken met agenten, vertegenwoordigers en distributeurs in India
 • Individu / Vertegenwoordiger: Veel buitenlandse bedrijven nemen een Indiase persoon in dienst om als plaatselijk contactpersoon of vertegenwoordiger op te treden zonder enige andere structuur zoals een dochteronderneming of een ander geregistreerd bedrijf. Zie Mijn verkoper (brengt me naar de cadi).
 • Assemblage: Indien bijvoorbeeld een fabriek aan India wordt verkocht en de Europese onderneming direct of indirect assemblagediensten verricht bij de koper voor een periode van meer dan 6 maanden, resulteert dit in een zogenaamde assemblage vaste inrichting. Zie Assemblagefabriek - verhoogd risico voor fabrikanten van machines en installaties in India
 • Eigen dochteronderneming: Ook als een buitenlandse onderneming al een eigen plaatselijke dochteronderneming heeft, kan het risico van een vaste inrichting blijven bestaan.
  De overeenkomstige constellaties kunnen zijn:

  • Een bericht: Een gedetacheerde werknemer van de Europese moedermaatschappij verblijft meer dan 180 dagen in het land. Meer over dit onderwerp in de blogpost Detachering naar India - Verhoogd risico van permanente vestiging voor buitenlandse bedrijven.
  • Schijnbare onafhankelijkheid van de Indiase dochteronderneming: Dit blijkt bij voorbeeld uit het feit dat zij contracten van de Europese moedermaatschappij aanvaardt die een onafhankelijke derde nooit op deze wijze zou aanvaarden.

Waarom de kwestie van de vaste inrichting zo'n belangrijk onderwerp is.

Het probleem van de onopzettelijk opgerichte permanente vestigingen in India houdt ons in ons dagelijks werk vrij vaak bezig. De Indiase autoriteiten verrassen ons en onze klanten telkens weer met nieuwe interpretaties van de voorschriften en omstandigheden en dwingen ons tot handelen.

Als we het over "problematisch" hebben, doen we dat om verschillende redenen:

 1. Er ontstaat een Indiase belastingschuld - zonder dat men zich daarvan bewust is.
 2. Er kan een belastingschuld bestaan voor inkomsten die in Duitsland reeds jaren geleden belast werden.
 3. Het resultaat is een ongeplande administratieve last die snel uit de hand kan lopen.
 4. De buitenlandse onderneming wordt onverwacht onderworpen aan de Indiase jurisdictie met al haar excessen, onvoorspelbaarheid, hebzucht en de typische "inflatoire" schadeclaims.
 5. Van zo'n "Site"Dit zal ook leiden tot problemen met alle vervolgbestellingen en betalingen in de toekomst. Wegens de extreme documentatie-inspanning die vereist is om een betaling uit India te verkrijgen (trefwoord "geen PE-aangifte"), zal elke verdere betaling uit dat land oneindig worden vertraagd of alleen geschieden met extreme inhoudingen vooraf van 20-40%! zodat een transactie misschien helemaal niet de moeite waard is.

Noodzaak van actie en rechtsbescherming in alle fasen

Daarom is het des te belangrijker elk distributiemodel dat voor India wordt overwogen, te onderzoeken in het licht van het risico van vaste inrichtingen voor belastingdoeleinden. Door het contract nauwkeurig op te stellen, kunnen kritieke aanvalspunten worden vermeden die de Indiase belastingautoriteiten in staat zouden kunnen stellen het contract op een voor u ongunstige manier te interpreteren.

Zorg dat je een contract hebt.

Zorg dat je een contract hebt.

Het is natuurlijk het beste om het risico van een vaste inrichting vanaf het begin te vermijden. En zelfs als dergelijke risico's nog maar kort bestaan, zijn zij over het algemeen nog "goed beheersbaar" en kunnen zij zonder veel moeite worden opgeruimd. Bovendien is de kans op (hoge) boetes in de beginfase vrij gering

Als een constellatie echter al verscheidene jaren bestaat zonder ontdekt en gerapporteerd te zijn, is de slechtst denkbare strategie om gewoon op de oude voet verder te gaan. Door de toenemende digitalisering is het risico van ontdekking aanzienlijk toegenomen. Wachten en "chai drinken" is dus uiterst riskant!

Afgezien van dit alles, maak je jezelf ook zeer kwetsbaar en chanteerbaar in de loop der jaren. Een ontevreden ex-werknemer of zelfs een concurrent kan met een kleine anonieme tip aan de autoriteiten de hele herwaardering al op ongecontroleerde wijze in gang zetten.

Onze afdeling WB finance & compliance® helpt u met al uw vragen over het onderwerp fiscale vaste inrichtingen in India.

Corporate Compliance Updates - WB India Brief