In onze studie "Index Ondernemingsklimaat India", hebben veel ondernemers de kwestie van "Corruptie"als een van de grootste obstakels voor groei. Daarom willen wij dit explosieve onderwerp eens nader bekijken. Want in tegenstelling tot het subjectieve gevoel van onze ondervraagden, komen we zelfs in India relatief zelden het verschijnsel tegen van Corruptie "in de klassieke zin".

Wij onderzoeken in hoeverre Duitse KMO's in India daadwerkelijk door corruptie worden "gedwarsboomd" en wat er werkelijk achter het spookbeeld van "corruptie" schuilgaat. En vooral - hoe er mee om te gaan.

De objectieve cijfers zeggen: Corruptie viert hoogtij in India!

In de huidige corruptie ranglijst (Corruptieperceptie-index van de NGO Transparency International), staat India op de 79e plaats van 176 landen. Hiermee bevindt India zich in slecht gezelschap en op gelijke hoogte met Servië, Brazilië, Turkije en China. Objectief gezien kan men dus niet zeggen dat alles goed gaat in India wat corruptie betreft.

Het kwaad van "kleine corruptie" is vooral een probleem voor de armen

Kleine corruptie is alomtegenwoordig in het dagelijkse leven.

In feite kun je in India de "dagelijkse kleine corruptie" steeds weer met eigen ogen aanschouwen of er zelf "slachtoffer" of zelfs dader van worden. Een verkeersagent houdt je bijvoorbeeld willekeurig staande op straat, vindt een onbenulligheid en laat je pas gaan als je hem een briefje van 100 roepie onder de neus houdt. De weinigen hebben verlangen, zich nu in de discussies mengen en zich zo een kostbare levenstijd kopen door een beheersbaar bedrag te betalen.

Min of meer verborgen gebruiken de meeste Indiërs die het zich kunnen veroorloven, de macht van het geld om zich "last minute" het ene of het andere voordeel te verschaffen. Bijvoorbeeld, als het gaat om, om nog een ticket te krijgen voor de volgeboekte trein naar Mumbai. Dit soort "kleine corruptie" wordt in India dus opgevat als een noodzakelijk instrument dat iedereen gebruikt of waarover iedereen klaagt, afhankelijk van aan welke kant men staat.

Welnu, dergelijke gevallen van corruptie zijn voor de buitenlandse ondernemer hoogstens marginaal. Misschien maakt hij zelfs gebruik van de kansen die deze wijdverbreide slechte gewoonte hem van tijd tot tijd biedt. Dit laat ook zien wat er mis is met de Indiase samenleving - in veel belangrijke en urgente situaties in het leven kan men nauwelijks op de "normale" manier vooruit komen. In wezen zou dit alomtegenwoordige wangedrag echter eerder misbruik van gezag, willekeur en kleine criminaliteit moeten worden genoemd, en het benadeelt altijd de armsten die hier niet "aan mee kunnen doen" en voordelen kunnen kopen in de strijd om het bestaan.

Potentieel voor corruptie in de administratie

Er zijn echter gebieden waar echte corruptie kan bestaan als een reëel gevaar voor ondernemers: In het openbaar bestuur en hier in het bijzonder in goedkeuringsprocessen.

Eigenlijk kan niemand u uw recht ontzeggen in India, aangezien India toch officieel een rechtsstaat is. Maar de toekenning ervan kan worden uitgesteld tot ten hoogste .... Want tijd is geld - en dus maken sinistere elementen in de Indiase bureaucratie gebruik van de vele mogelijkheden van uitstel en geven zij ook opzettelijk valse informatie., om een "snelheidsgeld" te verdienen. In goed Duits: een steekpenning om te krijgen waar je wettelijk toch al recht op hebt.

En zo konden in het verleden de ambtenaren van middelbare rang in de betrokken diensten een aanzienlijke welvaart bereiken. Maar die gouden dagen lopen nu langzaam ten einde. Minister-president Modi lijkt het echt te menen als hij het heeft over, de corruptie in het land uit te roeien. En ook al is dit slechts politieke lippendienst, de digitalisering van alle administratieve processen draagt er dagelijks toe bij dat de mogelijkheden voor corruptie op kantoor afnemen.

Een bizar maar waar verhaal terzijde: Na het aantreden van Narendra Modi klaagden meer dan een paar waarnemers dat er geen vergunningen meer werden afgegeven in het openbaar bestuur en dat alle projecten "on hold" stonden. De reden: Omdat niemand meer durfde,  om het gebruikelijke smeergeld aan te nemen, werden er ook geen besluiten meer genomen.

Media en burgerrechtenactivisten zetten zich actief in tegen corruptie

In het algemeen hebben buitenlandse bedrijven en hun vertegenwoordigers in India echter veel minder te lijden onder omkoperijclaims dan zuiver Indiase bedrijven. Aangezien Indiase ambtenaren buitenlandse bedrijven en hun managers niet kunnen beoordelen, zijn zij voorzichtig. Het risico dat het proces ongecontroleerd verloopt, is voor veel ambtenaren te groot.

Als u nog steeds met corruptie wordt geconfronteerd, negeer dan alle insinuaties en concentreer u er alleen op dat u volledig aan alle eisen voldoet. Tenzij u objectieve criteria schendt, zult u in India alles krijgen - het kan alleen wat langer duren.

Omgekeerd, geloof, om jezelf met de macht van het geld te kunnen "onttrekken" aan een voorschrift of eis, nogal riskant. Immers, als je niet echt in het recht staat en eenmaal smeergeld hebt betaald aan een ambtenaar, zul je hem voortaan je hele leven moeten betalen. En het zal steeds duurder worden met de tijd, omdat anders je falen ontdekt zal worden. In India bestaan ook "smeergeldbetalingen per abonnement" - zonder de mogelijkheid deze op te zeggen.!

Plan daarom altijd voldoende tijd voor uw contacten met autoriteiten, goedkeuringen en administratieve processen en voldoe altijd voor de volle honderd procent aan alle eisen.

Corruptie vs. nepotisme

Als je het hebt over corruptie in India, in principe vaak. Nepotisme of nepotisme. Hieronder wordt verstaan het buitensporig verwerven van voordelen door of voor familieleden, verwanten of zelfs vrienden.

Vanuit ons gezichtspunt is dit bijna epidemische nepotisme het grootste probleem van India, omdat het op alle niveaus kan worden waargenomen. Nepotisme maakt concurrentie, eerlijkheid, kwaliteitsbewustzijn, objectiviteit en duurzame economische activiteit onmogelijk. In plaats daarvan sijpelen openbare en particuliere fondsen en middelen weg in niet-transparante netwerken.

Corruptie vs. smeergeld

De zogenaamde "kick-backs" of verborgen commissiebetalingen worden ook vaak corruptie genoemd. In onze ogen zijn zij echter een fenomeen op zich.

Omkoping

Steekpenningen zijn alomtegenwoordig om persoonlijk financieel voordeel te behalen

In India is het typisch dat zogenaamde "adviseurs" - ook graag ongevraagd - proberen om, Zij zijn in staat zakelijke deals te sluiten of beslissingen ten gunste van een bepaalde leverancier of verkoper te beïnvloeden. Als ze slagen, kunnen ze persoonlijk winst maken via de "kick-back". Dergelijke "consultants" verstoren echter uiteindelijk de concurrentie op de markt.

Omgekeerd, als iemand vergoedingen of commissies van u eist om de aankoopbeslissing van een potentiële klant in uw voordeel te beïnvloeden, toont dit duidelijk aan dat u met de verkeerde persoon praat. Omdat op hetzelfde hiërarchische niveau in India corruptie in de zin van steekpenningen helemaal niet aan de orde is. Je eigen trots is daar te groot voor en het potentiële gezichtsverlies is te riskant. Identificeer en onderhandel alleen rechtstreeks met de besluitvormer!

Dergelijke slechte gewoonten kunnen natuurlijk ook in uw Indiase bedrijf voorkomen. Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk dat uw eigen werknemers - vooral bij de inkoop - commissies innen bij uw leveranciers. De enige reactie op dergelijk wangedrag is ontslag op staande voet. De toepassing van het vier-ogen principe en rigoureuze en regelmatige Audits in hun eigen Indiase onderneming zijn noodzakelijke preventieve maatregelen voor schoon en transparant zakendoen.

Conclusie over corruptie in India

Vanuit ons standpunt is de term "corruptie" te ruim en te onspecifiek om er in algemene termen over te spreken of om het verschijnsel te beoordelen.

Hoe dan ook, als u de bovenstaande punten begrijpt, is corruptie in India een gemakkelijk te vermijden kwaad. Met enige kennis over nepotisme en de onbegrepen ondernemersgeest van sommige marktdeelnemers komt u in India ook zonder duister geld waar u heen wilt.

Als u hier meer vragen hebt, of advies nodig hebt over een lopende zaak, neem dan contact met ons op.

Financiën en naleving