Toen de pandemie vorig jaar uitbrak, werden we allemaal geconfronteerd met een nieuwe, onbekende situatie. Sindsdien maakt ieder van ons zich zorgen over zijn familie, vrienden en collega's. Maar de bezorgdheid stopt ook niet bij de bedrijven. Als ondernemer moet u de verantwoordelijkheid nemen voor uw eigen werknemers, vooral op zulke momenten. 

 

In de meeste Europese landen worden beschermende maatregelen en voorschriften binnen bedrijven door de staat voorgeschreven. Op die manier vecht iedereen samen tegen de wijdverspreide verspreiding van de pandemie.  

 

Een groot aantal van de maatregelen werd ook in het buitenland aangepast. Zo werden in de Indiase dochterondernemingen en bedrijfsvestigingen van Europese bedrijven tests, regelingen voor thuiskantoren en andere beschermende maatregelen ingevoerd om de plaatselijke werknemers te beschermen en te ondersteunen. 

 

Ziektekostenverzekering - niet vanzelfsprekend in India

 

In Europa zijn de beschermingsmaatregelen tegen de Covid19 -pandemie divers. Staatsvoorschriften worden op veel plaatsen aangevuld met individuele, bedrijfsmaatregelen. Eén basiszekerheid is voor ons echter al vanzelfsprekend geworden: de ziektekostenverzekering. In geval van ziekte of ziekenhuisopname krijgen wij de nodige behandeling en zijn wij bovenal financieel beschermd. 

 

Dit vanzelfsprekende feit is wereldwijd echter geen grondrecht. Met name in India hebben de verzekeringspolissen die bedrijven hun werknemers aanbieden, zeer lage dekkingsbedragen. De kosten voor een intensievere behandeling en vooral een ziekenhuisopname, die meestal deel uitmaakt van een coronaire infectie, worden meestal niet volledig gedekt door de verzekeringen. 

 

Bedrijven bieden hun werknemers extra verzekeringsdekking

 

Indien bedrijven met vestigingen in India hun werknemers bescherming willen bieden die ook ingaat wanneer alle voorzorgs- en hygiënemaatregelen hebben gefaald, is een (aanvullende) ziektekostenverzekering een verstandige optie - zelfs voor bedrijven waarvan de werknemers over het hele land verspreid zijn. 

 

In dit geval werden wij benaderd door een Europees persbureau dat met veel freelancers in India werkt. Medewerkers die ons met hun berichtgeving al maanden op de hoogte houden van de ontwikkeling van de situatie in India en zelf voortdurend blootgesteld zijn aan de pandemie en te maken hebben met de dramatische gevolgen ter plaatse. 

 

Vanwege de verspreide werklocaties van de werknemers zijn beschermende maatregelen zoals een centrale testfaciliteit of iets dergelijks niet haalbaar. Voordat een onderneming echter beslist of en welke verzekering moet worden overwogen, moeten de omstandigheden en voorwaarden worden geanalyseerd:

 

  • Herziening van de bestaande verzekering: Is de bestaande dekking toereikend om de kosten in geval van infectie en ziekte te betalen? 

 

  • Onderzoek ziekenhuisopname: Wat is de gemiddelde duur van de ziekenhuisopname en/of IC-opname wegens Covid19-infectie in elke stad?  
     
  • Kostenoverzicht: Wat zijn de gemiddelde kosten van een Covid19-behandeling in een privé-ziekenhuis? 

 

  • Onderzoek van verzekeringen: Kostenberekening en dekking van verschillende verzekeringen ten opzichte van elkaar 

 

  • Controle van de uitbetalingen: Betalen de verzekeringsmaatschappijen wel uit tot de vastgestelde limieten? 

 

  • Vaccinatie training: Nagaan of er voorschriften zijn voor vaccinatieopleiding en -training 

 

  • Immunisatie Centra: Nagaan of de oprichting van vaccinatiecentra nuttig zou zijn 

 

 

 

Verzekeringspakket voor alle werknemers

 

Samen met het persagentschap en een groot aantal verzekeringsmaatschappijen hebben wij voor alle werknemers een passend pakket ziektekostenverzekeringen kunnen samenstellen.  

 

In geval van infectie en ziekte zijn zij in ieder geval financieel goed beschermd en kunnen zij zich concentreren op beter worden - zonder na te denken over hoe het verblijf in het ziekenhuis zal worden gefinancierd.